Wednesday, September 19, 2012

Butter Prawn Tomyam

Okay...!! My first posting on food.. with pictures .. Let see the ingredients -

  • Udang sederhana atau besar
  • Butter ( 250 gram butter untuk 1 kg udang)
  • Telur (putih telur untuk menyenangkan tepung melekat pada udang)
  • Tepung jagung / tempura / kfc
  • Bawang besar dipotong dadu (guna 2/3 bawang besar untuk 1 kg udang)
  • Cili padi dipotong (jumlah ikut kesukaan)
  • Pes / kiub tomyam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng     
  • Daun bawang/sup                                              
Cara:

Bersihkan udang dan gaul dengan putih telur
  
 
 Gaul udang dengan tepung











Goreng udang yang telah digaul tepung tadi - angkat dan tos


Cairkan butter, masukkan bawang dan cili .. dan pes/kiub tom yam











Masukkan udang yang digoreng tadi dan gaul rata, kemudian tabur daun bawang/sup dan angkat - sedap dimakan panas dengan nasi putih..!!
Bon apetit.!!

No comments: